back

CONSTRUCTION OF V&A WATERFRONT CANAL PLAZA

CLIENT: V&A WATERFRONT CONSULTING ENGINEER: MOWANA ENGINEERS (PTY) LTD CONTRACTOR: AMANDLA CONSTRUCTION (PTY) LTD

The 7.6-hectare mixed-use development of the Canal Districts will have a considerable impact on a road system already severely congested, particularly during the afternoon peak period.  The Canal District straddles one of the main entrances into the V&A Waterfront, the extension of Walter Sisulu Street from Buitengracht Street, read more on the planned development in our industry news section.

Part of the development of the Canal District was the replacement of the previous roundabout with two signalised 3-legged intersections.  The signalised intersections were preferred over the roundabout as the traffic signals facilitate the management of vehicles and pedestrians, improving safety.  The two new intersections are joined by a pedestrian plaza which allows for greater integration of pedestrians into the area than previously experienced.

The construction of a raised pedestrian crossing and the raising of one of the intersections was part of the plan to achieve the integration of pedestrians by calming traffic at strategic locations while retaining vehicular accessibility.

The plaza is defined through landscaping measures that include bollards, seating (created from natural stone), trees and planters.  Pedestrian areas are further defined using paving that brings variety through form, size and colour.  At the primary entry areas, parasol structures that provide shade and protection from the elements were placed to create an inviting atmosphere.

Mowana Engineers was appointed to undertake the detailed design for the conversion of the roundabout to two signalised intersections and then to manage both the road construction and the plaza.  During the construction, the need to maintain traffic flow and the safety of pedestrians were a priority for the whole team – consultant, contractor and client.  The relocation of services, street lighting and the installation of a 33kV electricity cable are just some of the challenges that the team faced.

For a perspective of the project please see our video.

Click here for the news article published in the April issue of Landscape SA

This item has 685 views.